Het Belgische antwoord op The War On Drugs? The Calicos wonnen Humo’s Rock Rally 2018 met sferische gitaar/indierock met americana-toetsen. De jury prees de band voor haar maturiteit en vakmanschap.

Het zestal onder leiding van zanger en songschrijver Quinten Vermaelen staat dan ook bekend om haar gelaagde en uitgebalanceerde liveset. Voer voor fans van Bruce Springsteen, Wilco, Ryan Adams en Neil Young.

Na een mooie festivalzomer met concerten op onder meer De Dijlefeesten, Linkerwoofer en Kneistival, toerde The Calicos met een Belgische clubtour in het najaar langs onder meer Het Depot, 4AD, Café Café, Charlatan, Stoemp! en een thuismatch in De Roma voor meer dan 500 man.

Our House, hun eerste single die in september 2018 uitkwam en geproduced werd door Reinhard Vanbergen (Das Pop, Novastar), werd opgepikt door Radio 1, Studio Brussel en Classic 21.

Op 11 januari 2019 kwam hun tweede single uit, Driftwood, bij Mayway Records. 
Reinhard Vanbergen producete, mastering door Antoine Chabert bij Chab Mastering in Frankrijk. De song is de missing link tussen hun eigen - Europese - roots (think: Novastar) en de invloeden van Amerikaanse helden als Ryan Adams, Chris Isaak of Wilco.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Reacties op hun overwinning in Humo’s Rock Rally:

"Tijdens de finale in de AB werd vrij snel duidelijk: weinig bands waren beter ingespeeld dan The Calicos. De Antwerpse band rond zanger Quinten Vermaelen (22) was veruit de meest melodieuze in een finale met veel aandacht voor gitaren. Songs als 'Runaway kid' en 'Driftwood' lokten de ondergaande zon binnen in de zaal: het waren meteen de grootste oorwurmen van de avond." De Standaard

"In de voorrondes had The Calicos al hoge ogen gegooid met hun naar Ryan Adams en Wilco lonkende americana en de jury was ook zondag overtuigd van het potentieel van de Antwerpse band. Zanger Quinten Vermaelen heeft wat weg van Joost Zweegers (Novastar), maar vooral het erg vloeiende samenspel van het zestal oogstte lof." Focus Knack

"De laureaat The Calicos etaleerden veel metier. Ze hadden de beste melodieën in huis en het meest volwassen geluid. Hun songs groeven diep, waren allesbehalve spaarzaam met bezieling en piekfijn gearrangeerd (een toefje pedal steel, een geweldige gitaarsolo in de laatste song). Als deze Antwerpenaren zich niet vastrijden in het hele specifieke genre dat americana is, zijn ze in staat een breed publiek aan te spreken en muteren ze misschien tot een alternatieve popgroep die generaties kan verzoenen. Fans van Wilco en Ryan Adams stonden er hoe dan ook bij te likkebaarden. Een logische eerste plaats." De Morgen