De Italiaan Fabrizio Poggi is in de eerste plaats bekend in de blueswereld als harmonica-speler. Daarnaast is hij ook zanger en speelt hij accordeon. De man nam al 15 albums op.

In Amerika, Canada en Engeland is hij een vaak gevraagde muzikant. Poggi werkte samen met de allergrootsten. De lijst van artiesten met wie hij samenwerkte, is bijzonder lang en vooral erg indrukwekkend. Een greep: Garth Hudson (THE BAND and Bob Dylan), The Blind Boys of Alabama, Eric Bibb, Charlie Musselwhite, Guy Davis, Flaco Jiménez, Otis Taylor, Floyd Domino, The Original Blues Brothers Band, Rob Paparozzi (Blood, Sweat & Tears), Augie Meyers (Tom Waits, Bob Dylan), Mickey Raphael (Willie Nelson), Debbi Walton, Bob Margolin (Muddy Waters Band), Robert Plant (Led Zeppelin), Doug MacLeod, Billy Gregory (Willie Deville, Dr. John, John Lee Hooker), ...

In 2008 bracht Poggi het album 'Mercy' uit. Een spirituele bluesplaat, fel geïnspireerd door de zware gezondheidsproblemen waarmee Poggi tien jaar lang kampte. Het werd een therapeutische plaat, waarin de dankbaarheid voor een nieuw leven centraal staat. De plaat werd in Italië uitgeroepen tot beste Italiaanse bluesalbum van het jaar, en kreeg ook in de rest van de wereld uitstekend recensies.

De opvolger 'Spirit & Freedom' uit 2010, werd in de pers zelfs getipt als 'a Grammy Award cd'. De plaat is erg intens, mede door de rits gastmuzikanten die er aan meewerken, zoals The Blind Boys Of Alabama, Flaco Jimenez, Charlie Musselwhite, Eric Bibb en Donnie Price. Nadien volgde de live-plaat 'Live in Texas' (uitgegeven met als extra een prachtige documentaire over de tournee) en verzamelaar Spirit of Mercy. Fabrizio Poggi en zijn Italiaanse band Chicken Mambo werd bovendien ook gevraagd door Sony Music om deel uit te maken van de Bruce Springsteen hommage 'For You'.

Daarnaast is Poggi in Italië bekend om de boeken die hij schreef over de geschiedenis van de harmonica in blues en folk.

In 2013 bracht hij samen met de Amerikaanse bluesman Guy Davis (ook beschikbaar bij Salmon bookings) het album Juba Dance uit, goed voor twee nominaties op de Amerikaanse Blues Music Awards 2014.


Belgische project

In april 2016 speelde Fabrizio Poggi vier concerten in Vlaanderen, met een Belgische band. De minitournee was een productie van Salmon bookings.  

"Het was een uitstekend concert met enorme sfeer en diepgang. De reacties van het publiek waren dan ook overweldigend en de superlatieven werden kwistig in het rond gestrooid.Vooral de fijnzinnigheid viel op en de enorme 'doorleefdheid'. Poggi ademt blues en neemt het publiek mee op een bijna evangelische trip langs de Mississippi. Niks fake, pure blues... met zeker ook een dikke pluim voor de finesse die Geert Hellings, Toon Offeciers, Nicolas Rombauts & Katleen Scheir aan het concert wisten toe te voegen. Voor mijn part meer dan welkom opnieuw in ons cultuurcentrum!" Tom Michielsen, directeur cc MUZE, Heusden-Zolder

"Dat we van deze band konden verwachten dat ze alles wat ze aanraken zouden optillen verbaast me niks. Zo gezegd zo gedaan. Maar Poggi deed iets verrassends, iets dat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Met een genadeloze eerlijkheid toont hij een soort blues die je niet vaak meer tegen komt, die zo oorspronkelijk en authentiek is dat hij verwijst naar een haast religieuze grond. Dat maakt de concerttent even tot een kerk, maar dan gepermitteerd. De echte blues is diep afzien en tegelijk gered worden, door de muziek. Telkens opnieuw. Het was een mooie avond!" Lesley Verelst, programmator cc Deurne

 

De bezetting:

  • Fabrizio Poggi: zang, mondharmonica, accordeon
  • Geert Hellings (Stanton, Belcanto, Lotti, BRZZVLL,...): gitaren
  • Nicolas Rombouts (Dez Mona, Stanton, ...): bas
  • Antoon Offeciers (Mira, Sukilove, Kakkewieten, ...): keys, accordeon
  • Katleen Scheir (The Golden Glows): backing vocals, percussie