Op Border Guards, het debuutalbum van Katleen Scheir, hoor je sterke folky tekstnummers in de traditie van Joni Mitchell, Alela Diane en Beth Gibbons. Border Guards bevat een selectie van 12 uiterst persoonlijke, emotionele maar vaak ook hoopvolle songs.

Katleen Scheir vertelt in de songs haar persoonlijke verhaal: van opgroeien in een ontwricht gezin, volwassen worden met vallen en opstaan en het proces van een slepende ziekte waaraan haar moeder in 2016 overlijdt.

Katleen deed voor de opnames van Border Guards in de Sputnik Studio in Schoten beroep op haar vaste bandleden: Martine de Kok op piano en accordeon, Lotte De Blieck op bas en Hans Dockx op drums.Daarnaast hoor je op het album bijdragen van trompettist Jon Birdsong (Black Flower, Beck, Jan Swerts), gitarist Geert Hellings (Guido Belcanto, Jim White), zangeres Nel Ponsaers (The Golden Glows, Stef Kamil Carlens), violist Toon Dockx (And They Spoke in Anthems), celliste Charlotte Vavourakis , trombonist Maarten Scheir (Ambrassband) en de Italiaanse Grammy-genomineerde mondharmonicavirtuoos Fabrizio Poggi (Garth Hudson, Robert Plant, The Blind Boys of Alabama).

Katleen Scheir (1983) sloeg na haar studies Jazz-zang aan het conservatorium van Antwerpen al snel meer de folk- en rootsrichting in. Je kan haar kennen als zangeres van het akoestische folktrio The Golden Glows, dat al sinds 2005 het stof blaast van oude muziek uit de 20’s, prison songs en traditionals. The Golden Glows zijn dit jaar artist in residence in de AB in Brussel, waar ze een eerbetoon brengen aan The Anthology Of American Folk Music, zowat de bijbel van de folk.

Verder speelde Katleen Scheir samen met onder meer bluesgrootheden Guy Davis en Fabrizio Poggi (beiden waren dit jaar genomineerd voor een Grammy) en wijlen Hugo Spencer, voormalig bassist van Ferre Grignard.

Releasedatum: 7 december 2018 (cd/digital) bij Starman Records
De plaat wordt verdeeld door Suburban/Bertus.