Nathan Bell komt uit Signal Mountain, Tennessee. Met een doorleefde stem brengt hij pure songs die je tot ophet bot raken. Bell kan zich meten met de grote singer-songwriters uit het zuiden van de VS. Zijn teksten en zijn stem doen denken aan collega’s als Guy Clark en John Prine.

Veel van zijn songs gaan over het leven van cowboys, indianen, soldaten tot en met godsdienstfanaten. Vaak staat de eenzaamheid van het bestaan daarin centraal.

Zijn meest recente album heet Love is Greater than Fear (24 Hours in Traitorland). In dit album gaat hij de strijd aan tegende opkomst van het populisme en het angst en haat zaaien inde USA. Volgens Bell kunnen die angst en haat alleen overwonnenworden door liefde voor de medemens, ongeacht geloof, rasof afkomst. De songs op dit album worden gezongen meteen rauwe stem vol emotie, waardoor de boodschap hard en duidelijk overkomt.

In 2015 speelde hij zijn laatste concert in België, in de Breughel in Bree. Rootstime was toen zwaar onder de indrukvan de Amerikaan: “De songsmid Nathan Bell is pure authentieke klasse.”

deel op