De Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist Ryan Lee Crosby woont ten noorden maar Boston, maar heeft roots in het zuiden van de States.

Hij groeide op in Virginia. Crosby raakte als kind al geïnspireerd door John Lee Hooker, Son House, Skip James, Charlie Patton & North Mississippi Hill Country Blues. "Ik ben door de jaren heen beïnvloed door muziek uit alle genres", zegt Ryan, "maar niets raakt me zoals de vroege 78-toeren platen van de solo country bluesmuzikanten. Voor mij is dat het echte geluid van een ziel op zoek naar het waarom in deze wereld."

Je hoort dus pure blues in Crosby’s muziek, maar verrijkt met tal van andere wereldse invloeden. Denk maar aan de klassieke raga uit Noord-India en ritmes uit West-Afrika. Al die invloeden komen samen in Crosby’s nieuwe album, de LP River Music, die in Europa in oktober 2018 uitkomt op het Duitse label CosiRecords.

Crosby stelde die nieuwe plaat voor tijdens een Europese tour in triobezetting in de herfst van 2018, die halt hield in België, Nederland, Duitsland en Italië. 

Bezetting:
Ryan Lee Crosby – gitaar, dobro, zang
Jay Scheffler – mondharmonica
Grant Smith – calabash (percussie uit Mali) & percussie