Simon Joyner is komende winter solo in Europa om zijn dertiende album 'Grass, Branch, and Bone' en zijn nieuwe boek, getiteld 'Only Love Can Bring You Peace: Selected Lyrics 1990-2014', voor te stellen. Vlak voor zijn komst naar Europa speelt hij nog in het legendarische Carnegie Hall, samen met Conor Oberst (Bright Eyes).

"Simon Joyner is zonder twijfel mijn favoriete songschrijver aller tijden. Hij werd beïnvloed door alle grote namen zoals Van Zandt, Cohen en Dylan, maar is toch vooral zichzelf. Hij is de parel onder de Amerikaanse songwriters. Ik hoop van harte dat meer mensen zijn muziek zullen ontdekken en de unieke vreugde die dit met zich meebrengt zullen delen." Aan het woord is Conor Oberst, frontman van Bright Eyes. Muzikanten als Oberst en zelfs Beck hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze Joyner als een inspiratiebron zagen voor hun eigen muziek.

Simon Joyner is dan ook een gerenommeerde Amerikaanse singer-songwriter. Hij trad voor het eerst op de voorgrond tijdens de Lo-Fi beweging in de vroege jaren 90, samen met tijdgenoten als Will Oldham, Peter Jefferies, the Mountain Goats, Smog en Alastair Galbraith. Al snel werd Joyner geprezen door de Britse dj John Peel, die Joyner's LP uit 1994 "The Cowardly Traveller Pays His Toll" van begin tot einde speelde in een van zijn BBC programma's. Het leverde Joyner meer bekendheid op in het buitenland dan in zijn eigen land.

Joyner is een tijdloze artiest. Hij wordt beschouwd als een van de voorvaderen van de Omaha-muziekscene en brengt al meer dan twee decennia veelgeprezen albums uit op verschillende onafhankelijke labels.

deel op